Il faut d'abord enregistrer le format ici

Om af te ronden

Het zal tijd vergen, maar we geloven rotsvast in ons doel van een circulaire verpakkingseconomie in Europa.

roger-van-der-linden

Samen de cirkel rond maken

We zijn sterk bezig, wij én onze partners. We mogen trots zijn dat we in België een pionier hebben zoals Valipac, dat samenwerking stimuleert en zo performant is dat we een voorbeeld zijn in Europa.

Valipac wordt steeds relevanter. De bedrijven begrijpen steeds beter dat we zuiniger moeten omgaan met onze grondstoffen, dat we moeten hergebruiken waar mogelijk, ook onder impuls van consumenten en de maatschappij.

En Valipac ondersteunt hen hierin. We hebben de verpakkingscirkel uitgetekend en bestudeerd en we werken op elk onderdeel om te stimuleren, aan te sturen en oplossingen aan te reiken. Maar uiteraard moeten de bedrijven uiteindelijk zelf beslissingen en acties nemen.

Want de cirkel is nog niet rond. We hebben nog veel werk voor de boeg om onze verpakkingen effectief circulair te maken. Vooral kunststoffen blijven de grote uitdaging, zoals we ook zien in onze verzamelde data. Elk jaar blijft de productie stijgen omdat er meer en meer materialen vervangen worden door kunststof.

De kunststoffen op zich zijn hierbij niet meteen het probleem. Een wereld zonder plastic is ook absoluut niet wenselijk. Maar we moeten wel meer nadenken over extra recyclagemogelijkheden en gebruik maken van gerecycleerde materialen om nieuwe kunststoffen te maken. Een aanpak op Europees niveau is hier een absolute must.

Valipac heeft met verschillende projecten al aangetoond dat dit kan, maar de markt én de politiek moeten volgen. Want ook de reglementering speelt een grote rol. Op dit moment worden alle kunststoffen over één kam geschoren, of ze nu gerecycleerde materialen bevatten of niet. Dit moeten we veranderen, want anders zal de industrie nooit evolueren naar kunststoffen met gerecycleerde materialen.

Valipac heeft samen met al zijn partners dus een erg belangrijke rol te spelen in de komende jaren. Het zal tijd vergen, maar we geloven rotsvast in ons doel van een circulaire verpakkingseconomie in Europa.

Dus laat ons samen de cirkel rond maken.

Roger Van der LindenVoorzitter Valipac